Przejdź do treści

Niezbędne linie do chleba

Piekarnia to jeden z najstarszych zakładów rzemieślniczych. Wszyscy wiemy w jakim celu udajemy się do piekarni. Znamy ją z perspektywy konsumenta, jednak mało kto zdaje sobie sprawę jak to wygląda z drugiej strony, od strony osób produkujących chleb.

Wypiek pieczywa za pomocą linii do chleba

linie do chlebaOstatnio będąc w piekarni naszły mnie dwie myśli: jak właściwie produkuje się chleb oraz jak długo ludzkość zna ten wynalazek. Szukając informacji na ten temat natrafiłam na coś znacznie bardziej interesującego. Otóż, jak zauważyłam wiele piekarni chlubi się swoją historią. Bardzo często podkreśla swoje korzenie. To jeden z tych biznesów, gdzie szczególnie ceniona jest tradycja. Dla ludzi nie liczy się nowoczesność wypiekanego chleba, bardziej ceniona jest właśnie tradycja. Odpowiedź na moje drugie pytanie również okazała się dość zaskakująca. Zapytałam znajomą panią z piekarni: Jak powstaje chleb? Jak się dowiedziałam podstawową maszyną stosowaną przy produkcji pieczywa są linie do chleba, czyli linie produkcyjne składające się z kilku elementów. W skład linii do chleba mogą wchodzić następujące maszyny: wagodzielarka, zaokrąglarka stożkowa oraz międzygarownia statyczna oraz wydłużarka. Oczywiście inne linie do chleba czy bułek (tak, bułki produkuje się innymi metodami) mogą składać się z innych elementów. Mniejsze tradycyjne, piekarnie posiadają innych rozmiarów linię do chleba, która nie zajmuje tak dużo miejsca, jak te przeznaczone do największych zakładów  produkcyjnych oraz fabryk specjalizujących się w wypiekach. 

Ponadto mniejsze urządzenia są tańsze w eksploatacji. Podsumowując, produkcja chleba nie jest tak prosta jak mogłoby się wydawać. Bochenek chleba powstaje w kilku etapach, które odbywają się dzięki wielofunkcyjnym maszynom.