Przejdź do treści

Przygotowywanie zdrowego jogurtu domowego

 

Zalety jogurtu naturalnego są trudne do opisania w dwóch zdaniach. Jego dobroczynne działanie mogą odczuć osoby z każdej grupy wiekowej, a jego regularne spożywanie poprawia pracę całego układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Najbardziej polecanym ze wszystkich dostępnych jogurtów jest wersja naturalna, która możemy zakupić w sklepie lub przyrządzić samemu w domu.

Domowe sposoby na pyszny i zdrowy jogurt

jogurt domowyJogurt należy do bardzo prostych produktów mlecznych, którego podstawowym składnikiem jest ukwaszone mleko, które zawiera szczepy dobroczynnych bakterii, które mają nieoceniony wpływ na procesy trawienne i stan naszej flory jelitowej. Mogą to być Bifidobacterium czy też Lactobacillus. Bardzo wielką zaletą jogurtu jest jego wysoka przyswajalność przez ludzki organizm. Aby przygotować jogurt, musimy zakupić specjalny starter, którego użyjemy w celu dodania bakterii jogurtowych do gorącego mleka. Tak przygotowany jogurt domowy wlewamy do naczyń i zostawiamy na około dobę. Już po tym czasie możemy cieszyć się pysznym jogurtem, który będzie owocem pracy bakterii, które zaczną fermentować roztwór mleczny. Do jogurtu możemy dodawać wiele innych produktów, dzięki czemu możemy stworzyć pożywne pierwsze lub drugie śniadanie albo podwieczorek. Polecanymi dodatkami mogą być wszelkiego rodzaju suszone owoce lub nasiona. Niezwykle dobrze z każdym jogurtem komponuje się musli.

Spożywanie jogurtu przyrządzonego własnymi rękami gwarantuje dobra jakość stworzonego produktu. Jeżeli jednak nie posiadamy składników niezbędnych do przyrządzenia domowej wersji, możemy nabyć jogurt naturalny w sklepie. Jest on wytworzony z naturalnych składników i nie posiada zbędnych dodatków smakowych, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy sacharoza.