Przejdź do treści

Smaczny miód naturalny

Większość słodyczy opiera się na białym cukrze, który jak wiadomo jest szkodliwy dla człowieka, dlatego należy ograniczyć jego spożycie. Na szczęście cukier można zastąpić miodem, który jest równie słodki, ale przede wszystkim zdrowy.

Gdzie kupić naturalne miody?

miód naturalnyWielu z nas miód kojarzy głównie z przeziębieniem, bo nasze mamy i babcie, dawały go nam razem z cytryną i czosnkiem na przeziębienie. Nic dziwnego, ponieważ jest on prawdziwą skarbnicą witamin i ponad trzystu dobroczynnych dla naszego zdrowia składników. Jednak warunek jest jeden – musi to być miód naturalny. Tylko taki produkt gwarantuje nam wszystkie wartościowe składniki w największym stężeniu. Na rynku poza naturalnymi wyrobami, możemy znaleźć sporo sztucznych miodów, które z miodem prawdziwym mają jedynie wspólny kolor. Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujemy oryginalny miód, to warto kupować słoiczki z odpowiednimi certyfikatami jakości lub od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Istnieje wiele rodzajów miodów, a ich smak, kolor i zapach, zależy przede wszystkim od tego z jakich pyłków go produkowały pszczoły. Najpopularniejszy jest spadziowy, akacjowy, wielokwiatowy i gryczany. Proces krystalizacji jest zupełnie normalnym zjawiskiem i następuje nawet w temperaturze pokojowej. Aby powrócić do płynnej konsystencji, wystarczy miód lekko podgrzać. Naturalny miód możemy wykorzystywać w wielu daniach, ponieważ świetnie się komponuje z deserami, mięsami, a nawet wyśmienicie smakuje na świeżej bułce z masłem, którą można zjeść na śniadanie.

Miód zawiera przede wszystkim węglowodany, białka, kwasy organiczne i mnóstwo witamin z grupy B. Najlepiej go jeść na surowo, gdyż poddany procesom termicznym, traci sporą część swoich cennych właściwości. Słoiczek miodu średnio kosztuje około dwudziestu złotych.